Upotreba balsama

Kedrovo ulje – prirodno sredstvo koje se koristi stotinama godina

Sadržaj:

Stresan svakodnevni život, zagađeno okruženje, neuravnotežena ishrana, nedostatak opuštanja i mnogi drugi faktori današnjeg modernog života iscrpljuju naš organizam.

Dugogodišnje stajanje ili sjedenje na poslu, neadekvatna obuća, te nedovoljna fizička vježba dovode do pojave reumatskih oboljenja, upale mišića, oslabljene hrskavice, te upaljenih i bolnih vena.

Kako spriječiti ovakve neugodne i iscrpljujuće bolove? 

Jedan od najstarijih prirodnih proizvoda koji se koristi pri ublažavanju prethodno navedenih oboljenja,  jeste ulje sibirskog kedra. To je ulje koje se dobija destilacijom kore, drveta, iglica i plodova istoimene vrste bora, a koji pored svojih blagotvornih karakteristika nalazi široku primjenu u različitim vrstama industrija. Tako je najrasprostranjenija primjena ovog prirodnog sredstva najviše vezana za farmaceutsku i kozmetičku industriju.

Šta je ulje sibirskog kedra i kako se dobija?

Sibirski kedar (Pinus sibirica) je vrsta četinara iz porodice borova i od davnina je poznata u narodnoj medicini i folkloru mnogih naroda i kultura. Karakteriše ga osvježavajući zimzeleni miris koji umiruje i osvježava, stoga je njegova česta primjena u aromaterapiji.

Ulje sibirskog kedra (Cedar Oil) je prirodni proizvod, inspirisan i proizveden tradicionalnom, drevnom ruskom tehnologijom presanja i destilacije kore, drveta, iglica, kao i plodova ovog veličanstvenog bora. Svi balsami iz naše ponude su napravljeni upravo od visokokvalitetnog ulja sibirskog kedra, a koje u kombinaciji sa različitim biljnim sastojcima pomažu pri ublažavanju određenih tegoba.

Visoka biološka vrijednost kedrovog ulja određena je visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina, minerala, esencijalnih aminokiselina i vitamina E rastvorljivog u mastima (64 mg/%), 93% nezasićenih masnih kiselina, koje imaju visoku fiziološku antioksidativnu aktivnost.

Ulje kedrovine je bogat izvor vitalnih elemenata u tragovima: fosfora, kalijuma, magnezijuma, mangana, bakra, cinka, kobalta, joda. Sadrži do 5% azotnih materija, od kojih su 90% aminokiseline.

U kedrovom ulju nalazi se više od 35 vitamina i minerala.

Vrste bolesti čije simptome ublažava kedrovo ulje

Akutna stanja bola u zglobovima i mišićima 

Javljaju se kod 80% populacije. Bolovi u kostima i zglobovima mogu biti posljedica mnogih faktora, kao što su iscrpljenost, genetika, hormonski poremećaji, osteoporoza, uganuća i druge povrede. Prekomjerna težina takođe je čest uzrok. Bol se može pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, ali se najčešće javlja u ramenima, prstima i koljenima. Ovi bolovi mogu trajati i po nekoliko sedmica, te biti toliko jaki da dovode do malaksalosti i umora. Stoga bitno utiču na kvalitet života.

Nažalost, sve je više ljudi koji se žale na bol u zglobovima i kostima. Razlog tome mogu biti različiti faktori, neudobna obuća, nedostatak fizičke aktivnosti, 

Osteoartritis 

Osteoartritis (poznat još i pod nazivima osteoartroza ili samo artroza )je najčešći tip artritisa, i nažalost se pogoršava sa godinama. Istraživanja pokazuju da skoro svaka druga osoba razvije osteoarthritis koljena do 85. Godine. Izuzetno negativna posljedica kod ove bolesti jeste to što se troši hrskavica. Takođe, pored koljena, najčešće pogađa kukove, koljena, donji dio leđa, ali i prste šake, vrat i noge.

Kedrovo ulje - prirodni lijek
Reumatoidni artritis

Ovaj tip artritisa je izuzetno neugodna tegoba koja podrazumijeva upalu vezivnog tkiva i najčešće zahvata zglobove. Nije rijedak slučaj da se razvije i ranije u životu, te često pogađa obe strane tijela, ruke, prste, gležnjeve i stopala. Oboljeli od reumatoidnog artritisa mogu imati čak kratak dah, te groznicu. Naši balsami ublažavaju tegobe koje izaziva ova bolest, te ih možete koristiti i nekoliko puta dnevno, tako što ćete balsam utrljati na bolno mjesto. Redovno vježbanje, korištenje naših balsama i jedenje hrane bogate omega 3 masnim kiselinama, te masaža, uspješno ćete držati artritis pod kontrolom.

Zaključak

Eterično kedrovo ulje je pravi dar prirode. Pomoći će u jačanju zdravlja i vraćanju vitalnosti vašem organizmu. Ukoliko su vam se pojavile neke tegobe koje smo naveli u ovom tekstu, toplo vam preporučujemo da izaberete neki od naših balsama koji će vam pomoći u rješavnju vašeg problema. Takođe, savjetujemo vam da reagujete brzo kada se neka tegoba pojavi, jer uz pomoć naših balsama, pravilnu ishranu, te redovno vježbanje možete držati pod kontrolom i najozbiljnija stanja.